Плакат на авторския документален проект на Росина Пенчева „Без публика“ – визуални истории за творчество по време на изолация


По време на извънредното положение през пролетта на 2020 г. ясно се открои една доста тежка обществена присъда и оценка, която хората дадоха за артистите и техния труд. Преобладаваше  мнението, че изкуството е нещо като хоби, прави се за развлечение и не изисква кой знае какви усилия и умения.

Като фотограф от години изследвам и документирам визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. Продължих да го правя и в условията на пандемия – период на изключителни ограничения за артистите, за да си отговоря на въпроса: може ли творческият процес да бъде изолиран?

Проектът „Без публика“ включва четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г.
Работата ми е своеобразен визуален архив на творчество по време на криза. Представя съкровените моменти от работата на тези артисти – емоциите им и пълната отдаденост в материализирането на една мечта, на един вътрешен порив да създаваш.

Като своя мисия осъзнавам нуждата да се погрижим за публиката като поддържаме интереса ѝ към изкуството, правим я интимна с труда на артистите и по този начин я възпитаваме в уважение.
ПРОЕКТ
Без публика (2021)

ГЕРОИ
Екипът на Иссън Боши (театрална формация Сенджу)
Весела Морова (Spectrum Vocal Band)
Жаклина Жекова & Тодор Георгиев-Тоцкатa (Letter Collective)
Пайчо Иванов, Асан Иванов, Венцислав Радев, Борислав Петров (Folk Drummers of Bulgaria)

ИДЕЯ И ФОТОГРАФИЯ
Росина Пенчева

ФОТОРЕДАКТОР
Добрин Кашавелов

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
Костадин Кокаланов

КОМУНИКАЦИИ
Милена Димитрова

ПРОДУКЦИЯ​​​​​​​
ПАРТНЬОРСТВО
СЪФИНАНСИРАНЕ

Още от серията “Работно заглавие”

към началото