Източник на фотографията: Община Габрово
Източник на фотографията: Община Габрово
Проектът Дом на културата – визуално съхранение има за цел да популяризира един от архитектурните шедьоври на град Габрово – Дома на културата Емануил Манолов, преди неговото реновиране. Темата обединява културни организации и артисти в общата задача да се създаде видео и фотографско съдържание, което представя непопулярния интериор на популярната сграда, като се обърне внимание на изключителната ѝ културна стойност.

Дом на културата Емануил Манолов е отличителна сграда за архитектурата на град Габрово, построена през 1964 г. от арх. Карл Кандулков. Към днешна дата тя буди спомени у няколко поколения жители и гости на града, с внушителния си екстериор в стил неокласицизъм. Малко преди сградата да навлезе в нов етап от съществуването си и да бъде модернизирана, нейните интериорни пространствата, с характерен за епохата си облик, са заснети от Росина Пенчева, която създава визуален архив на културния паметник.
За да популяризира автентичния интериор, Росина прави колаборация с утвърдената платформа за музикални видео сесии в градска среда Urban Tapes. Така видео екипът реализира първата си сесия в Габрово, а за главни герои на продукцията са поканени музикантите от легендарната група ОСТАВА. Изборът на банда е безспорен – преди близо 30 години ОСТАВА стартират своята кариера именно от сцената на Дома на културата в Габрово, градът, в който е основана групата. 

Така се достигна до идеята да се заснеме изпълнение на емблематичната им песен Лондон? Париж? Берлин? от албума Моно. Парчето от 2004 е любимо на почитателите на ОСТАВА, но никога, до момента, не е било излъчвано в радио и телевизионния ефир. Urban Tapes заснемат и интервю с музикантите, в което те споделят за връзката си с Габрово и Дома на културата.

Целта ни е чрез съчетание от архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография да създадем нова перспектива и усещане за популярното градско пространство в Габрово. Как може да бъде използвано, какво усещане би могло да носи, как изкуствата могат да се обединяват и да ревитализират стари, позабравени места и да въздействат на публиката, е отговорът на нашето творческо търсене – споделят създателите на проекта.
Вследствие на този проект, композиторът Димитър Пенчев, който живее и работи в Торонто, се вдъхнови от интериорните фотографии на сградата и създаде специално музикално произведение. Резултатът от колаборацията на Росина Пенчева и Димитър Пенчев е поетичното видео Павана за един народен дом, в което фотографиите сякаш танцуват с вълнуващата музика.
ПРОЕКТ
Дом на културата — визуално съхранение (2021)

ГЛАВНИ ГЕРОИ
група ОСТАВА

АВТОР И ПРОДУЦЕНТ
Росина Пенчева

ВИДЕО ПРОДУКЦИЯ
видео концепция: Самуил Петков и Боян Симеонов, камера: Георги Казаков, звукова продукция: Петър Желев и Слав Симеонов, видео постпродукция: Самуил Петков,
фотография: Росина Пенче
ва

КОМУНИКАЦИИ
Милена Димитрова
​​​​​​​​​​​​​​
ПРОДУКЦИЯ
В колаборация с:
Партньор:
Дом на културата Емануил Манолов

Съфинансиране:
Програма Култура, 2021​​​​​​​
Община Габрово

Още от Росина Пенчева

Начало