Борислав Петров е барабанист, композитор и преподавател, който от 20 години изследва възможностите за представяне на красотата на българския фолклор чрез средствата на джаза. Той отделя голяма част от времето си за проучване на корените на фолклорните барабанни стилове заедно с умелите носители на традицията и приемствеността помежду им. Едни от най-вълнуващите музиканти на инструменталната фолклорна сцена в България, са барабанистите. Често в очите на публиката именно те са барометър за професионалното ниво на оркестъра.

През 2020 г. Борислав стартира инициативата „Майстори барабанисти от Балканите“, за да  даде по-широка публичност на изключителните умения, музикалността, виртуозността и зрелищността, свързващи се с фолклорния барабанен стил  – неравноделни размери, сложни ритмически комбинации и силно развита импровизаторска традиция. Според Петров, с непрекъснатите иновации в стила си, нестихващите влияния от различни съвременни жанрове и други фолклорни традиции, балканските барабанисти имат достоен принос в световната музикална култура.

Това е началото на дългосрочен проект, целящ да проследи визуално вдъхновяващото проучване на майсторите на балкански ритми. Към момента фотоисторията представя ромските барабанисти Пайчо и Асан Иванови и Венцислав Радев, а други престои да бъдат документирани.

Кадрите са заснети през март и април, 2021 г. в условията на пандемия, когато присъствието на публика на концерти е забранено или строго ограничено, а музикантите на практика са безработни.

Пайчо Иванов е една от живите легенди на народната музика. Тотален иноватор в българския барабанен стил – еталон за майсторство, изключителна музикалност и дълбоко познание на инструменталната традиция, който обучава и вдъхновява няколко поколения.

Среща на Борислав Петров с барабанистите – баща и син, в Пловдив, в дома на Пайчо

Синът на Пайчо, Асан, е млад, добиващ все по-широка популярност и уважение барабанист. Изгряваща звезда на балканската музикална сцена, който наред с много големи музиканти в България, от няколко години работи и с именития македонски клавирист Амза Таиров.

Борислав Петров (вляво), инициатор на срещите с виртуозните барабанисти

За да разкаже историята на своя музикален път, Пайчо отваря ценното си куфарче с архивни фотографии, датиращи още от детството му

Пайчо (на барабана) и баща му (на тарамбуката)
Пайчо (на барабана) и баща му (на тарамбуката)
Борислав Петров интервюира Пайчо
Борислав Петров интервюира Пайчо
Вече пет десетилетия Пайчо свири с най-големите имена на българската фолклорната музика – Младен Малаков, Иво Папазов, Нешко Нешев, Петър Ралчев, Матьо Добрев, Теодосий Спасов, Иван Милев, Сашо Михайлов, Гюрай, Георги Янев и други. Участва и в множество международни проекти.
Пайчо записва в студио, заедно с Младен Малаков и Митко Денев (син на големия клавирист Васил Денев) за проекта на Борислав Петров
Пайчо и Младен свирят заедно от 43 години. Имат невероятна музикална химия. И двамата казват, че не могат един без друг.
Надя Петрова (оркестър Бисери), Борислав Петров и Ненчо Стефанов (продуцент)
В интервю за Борислав Петров

Младен Малаков споделя пред Борислав за музикалния си път с Пайчо

Венцислав Радев е барабанист от известен музикантски род, който е избрал предимно етно-фюжън и уърлд сцената. Неговият стил е повлиян много от джаза и джаз-рока, карибските ритми, но има своите дълбоки корени във фолклорната традиция. Познат е от етно проекти като група Икадем, както и от дългогодишната му работа с известния на международната музикална сцена виртуозен акордеонист – Мартин Любенов.

С Ненчо Стефанов (вляво) – продуцента на „Майстори барабанисти от Балканите“

Записи с басиста Ради Данков, виртуозния акордеонист Мартин Любенов и саксофониста Асен Радев (брат на Венци)

Записи с майстора на кавала – Недялко Недялков