Плакат на авторския документален проект на Росина Пенчева „Без публика“ – визуални истории за творчество по време на изолация


По време на извънредното положение през пролетта на 2020 г. ясно се открои една доста тежка обществена присъда и оценка, която хората дадоха за артистите и техния труд. Преобладаваше  мнението, че изкуството е нещо като хоби, прави се за развлечение и не изисква кой знае какви усилия и умения.

Като фотограф от години изследвам и документирам визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. Продължих да го правя и в условията на пандемия – период на изключителни ограничения за артистите, за да си отговоря на въпроса: може ли творческият процес да бъде изолиран?

Проектът „Без публика“ включва четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г.


Работата ми е своеобразен визуален архив на творчество по време на криза. Представя съкровените моменти от работата на тези артисти – емоциите им и пълната отдаденост в материализирането на една мечта, на един вътрешен порив да създаваш.

Като своя мисия осъзнавам нуждата да се погрижим за публиката като поддържаме интереса ѝ към изкуството, правим я интимна с труда на артистите и по този начин я възпитаваме в уважение.
автор: Росина Пенчева
фоторедактор: Добрин Кашавелов
графичен дизайн: студио Франк
промо видео – концепция и реализация: Ива Горчева
музика и саунд дизайн: Георги Георгиев
комуникации на проекта: Милена Димитрова
Проектът Без публика е финансиран от:


Герои на фотоисториите: 
Екипът на „Иссън Боши” (театрална формация Сенджу)

Весела Морова (Spectrum Vocal Band)

Жаклина Жекова & Тодор Георгиев 
(дизайн студио Letter Collective)

Пайчо и Асан Иванови и Венцислав Радев (от проектa на Борислав Петров – Майстори барабанисти от Балканите)