Кукленото представление „Иссън Боши“ (аналог на Малечко Палечко) по мотиви на японска традиционна приказка е продукция на частната театрална формация „Сенджу“ (София). Екипът работи с артиста Сенджу Такеда, последният наследник на японския марионетен театър такеда. Той е завършил куклена сценография в НАТФИЗ по препоръка на своя учител, който смята, че българската е една от най-добрите куклени школи в Европа.

Пред частния български театър има множество финансови и организационни трудности – осигуряване на зала за репетиции и представления, сформиране на театрална трупа, промотиране и други. Въпреки това, ентусиазмът на младата режисьорка Любомира Костова и желанието ѝ да твори, осъществявайки обмен с японската култура надделяват над отчаянието от пречките.

Кадрите проследяват създаването на част от специфичните марионетки, шиенето на костюмите им и репетиционния процес, от януари до април 2021 г. Премиерата предстои.

В ателието на скулптора Красимир Райков, който изработва част от марионетките.

Стандартната височина на марионетките в театър такеда е около 70 см. В спектакъла „Иссън Боши“, заради спецификата на сюжета, има нетипично високи кукли, които достигат до 150 см.

Краси работи по проекти на сценографския тандем Сенджу Такеда и Мила Дикалова

Режисьорката Любомира Костова пробва костюм, изработен от кукломайстора Живко Кънев. Намират се в дома му в Стара Загора.

Мария Стойчева изработва костюмите на куклите

Първа среща

Японският марионетен куклен театър се различава от европейския в конструкцията на водачите и цялостния стремеж към реалистичност и съзерцание на кукларското майсторство. Конците са с дължина близо два метра, което изисква изключителна прецизност при управление на куклите.

Главният герой на представлението – самураят Иссън Боши. Куклата е изработена от Сенджу Такеда и е прелетяла целия път от Япония до България.

Сценографите Сенджу Такеда и Мила Дикалова наблюдават репетиция чрез онлайн връзка и консултират актьорите, които репетират в малка зала в София.

В България за първи път се поставя японски театър такеда през 2018 г. от същата театрална формация. Марионетките в кадъра са от въпросното представление – „Дъщерята на самурая“. 

ПРОЕКТ
Без публика (2021)

 ГЛАВНИ ГЕРОИ
Екипът на Иссън Боши (театрална формация Сенджу)
режисьор: Любомира Костова
сценография и кукли: Сенджу Такеда и Мила Дикалова
актьори: Димитра Попова, Радост Кожухарова, Ния Янакиева, Георги-Маноел Димитров, Павел Громков
изпълнители на куклите: Сенджу Такеда, Живко Кънев, Красимир Райков и Мария Стойчева

ИДЕЯ И ФОТОГРАФИЯ
Росина Пенчева

ФОТОРЕДАКТОР
Добрин Кашавелов

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
Костадин Кокаланов

КОМУНИКАЦИИ
Милена Димитрова

ПРОДУКЦИЯ
ПАРТНЬОРСТВО
СЪФИНАНСИРАНЕ
към началото