Паралели е авторска ретроспекция, създадена от Росина Пенчева и посветена на 70-годишнината на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ (чествана през 2015-та). Инсталацията съдържа черно-бели архивни кадри от репертоара на театъра през първите му десетилетия, кореспондиращи визуално с независимо заснети цветни фотографии от съвременния репертоар, чиито автор е Росина. Изложбените табла са изградени на базата на паралели, които позволяват на зрителя да види архивните кадри през погледа на настоящето и обратно.
Росина е направила проучване на фотоархива в Габровския театър и в Държавен архив Габрово. Сред намерените в голям формат черно-бели фотографски копия тя разпознала лицата на актьорите Петър Слабаков, Невена Коканова, Анани Явашев (брат на артиста Кристо) и много други, играли на габровската сцена.
За нейна изненада тя започнала да открива и визуални прилики с вече заснети от нея кадри в същия театър. Тогава Росина решава да покаже тези паралели – между стари архивни фотографии, датиращи от първото представление на Габровския Драматичен театър през 1945 г. и нови кадри от последните му три театрални сезона (2013–2015 г).
Видеото по-горе показва паралел между черно-бяла фотография от най-първото представление на въпросния театър – „Хъшове“ (1945 г.) от Иван Вазов, и цветна фотография от съвременния репертоар на същия театър – „Ромео и Жулиета“ (2013 г). от Шекспир. Между двата кадъра има силна визуална прилика – актьор, в ролята на хъш, който държи халба с високо вдигната ръка, и актриса (Гергана Змийчарова) в ролята на Жулиета, която държи стъкленица с отрова със същия жест.
Откриването на „Паралели“ в центъра на Габрово, 2015.

С ролята на Камил в „С любовта шега не бива“ (1957 г.), Невена Коканова получава званието актриса и впоследствие става известна.

Архивна снимка (в черно-бяло) на Катя Захирева и Ружа Николова във „Федра“ (1980 г.) паралелно на съвременна снимка (в цвят) на Кристияна Ценкова и Надежда Петкова в „Жана д'Арк“ (2014 г). Детайл от изложбено табло, погледнато централно.
Архивната снимка в този детайл от изложбено табло, показва сградата, където и до днес се помещава Габровският Драматичен театър.


Организатори: 
Росина Пенчева
НЧ „Христо Смирненски – 1949 г.“

Автор: Росина Пенчева
Ментор: Петринел Гочев
Графичен дизайн: Ина Спасова

Партньори: 
Драматичен театър „Рачо Стоянов“
Държавен Архив Габрово
Художествена галерия „Христо Цокев“

Съфинансиране: 
Програма Култура на Община Габрово

Специални благодарности на:
„Атера дизайн & печат“ 
всички включили се доброволци

Отличие: 
Голямата награда от конкурса „Събитие на годината в областта на културата за Габрово“, 2015

Други авторски проекти