С проекта си Дом на културата – визуално съхранение, Росина Пенчева обединява архитектурно наследство, съвременна музика, видео и фотография, за да създаде визуален архив на автентичния интериор на знакова сграда преди тя да бъде реновирана. Домът на културата Емануил Манолов, намираща се в родния град на Росина – Габрово, е построен през 1964 г. от знаменития архитект Карл Кандулков.

Вдъхновен от интериорните фотографии на Росина Пенчева от този проект, композиторът Димитър Пенчев, който живее и работи в Торонто, създаде специално музикално произведение. Резултатът от колаборацията на двамата артисти е поетичното видео Павана за един народен дом, в което фотографиите сякаш танцуват с вълнуващата музика.
Павана за един народен дом / достъпно още в YouTube и Facebook
Димитър Пенчев е известен в театралните среди в България с двете си номинации за Аскеер като при втората печели наградата за Епични времена по Йордан Радичков в Пазарджишкия театър.

Днес Димитър Пенчев живее в Торонто, където работи като композитор на театрална и филмова музика и интердисциплинарен артист. Той продължава успешно и кариерата си на концертен пианист и е изключително търсен като камерен музикант и изпълнител на класическа и съвременна музика.

Двамата творци – Димитър и Росина, се познават от  2013 г., когато в същата сграда на Дом на културата в Габрово, са поканени от режисьора Петринел Гочев за съвместна работа по  спектакъла Ромео и Жулиета на Драматичния театър. Тогава Димитър се завръща от Канада, за да напише музиката към представлението, а Росина заснема творческия процес на екипа (репетициите). Тя е толкова вдъхновена от възможността да улови раждането на една творба, че това формира, занапред, посоката и темата на документалната ѝ фотографска работа.
ПРОЕКТ
Дом на културата — визуално съхранение (2021)

АВТОР И ПРОДУЦЕНТ
Росина Пенчева

ПАВАНА ЗА ЕДИН НАРОДЕН ДОМ МУЗИКА И ВИДЕО
ПРОДУКЦИЯ
СЪФИНАНСИРАНЕ:
Програма Култура (2021) 
Начало