Източник на фотографията: Община Габрово (единствено този кадър)

Домът на културата, Габрово е изграден в стил неокласицизъм, автор е Карл Кандулков – архитект и ръководител на модерно Габрово. Негово дело са най-впечатляващите градоустройствени решения – Дома на хумора и сатирата, читалище Априлов–Палаузов (където се помещава Драматичния театър), сградата на Общината, монументалната украса на мостовете и входовете на града и редица паметници. Кандулков е инициатор, творец и огранизатор в реализацията на всичко това. Той е човекът, с когото Габрово основателно се гордее.
Приемно помещение (Мраморното фоайе), вход
Домът на културата е разположен на 5 400 квадратни метра и притежава 63 помещения. Централният източен вход въвежда в просторно фоайе, от което посетителите се отправят към зрителната театрална зала и изложбените салони. Салонът на Голямата сцена е с 800 места, което прави тази зала най-голямата в Габрово. Приемните помещения са постлани с мозайка, стените са облицовани с мрамор, а таваните са гипсови.
Стълбище
Вратите, прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор, полилеите са месингови.
Приемно помещение (Мраморното фоайе), етаж I
Зрителна зала (Голямата сцена), етаж I и II
Зад кулисите на Голямата сцена
Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в Картинното фоайе и върху специално създадената завеса-гоблен на Голямата сцена.
Приемно помещение (Картинното фоайе) пред балкона на Голямата сцена, етаж II
Малката Жълта зала, етаж I
„Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него… Ако изградим материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, пътища… Ако порменим варварските си табиети и се уважаване, мислим цивилизовано – то Европа сама ще мине този път до нас, а това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.“
арх. Карл Кандулков (1920–2007)
Малката Зелена зала, етаж I
Вследствие на този проект, композиторът Димитър Пенчев, който живее и работи в Торонто, се вдъхнови от интериорните фотографии на сградата и създаде специално музикално произведение. Резултатът от колаборацията на Росина Пенчева и Димитър Пенчев е поетичното видео Павана за един народен дом, в което фотографиите сякаш танцуват с вълнуващата музика.
Източници

Изложба Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово, реализирана от Община Габрово и Държавна агенция Архиви – Отдел Държавен архив – Габрово

Уикипедия​​​​​​​​​
ПРОЕКТ
Дом на културата — визуално съхранение (2021)

ГЛАВНИ ГЕРОИ
група ОСТАВА

АВТОР И ПРОДУЦЕНТ
Росина Пенчева

ВИДЕО ПРОДУКЦИЯ
видео концепция: Самуил Петков и Боян Симеонов, камера: Георги Казаков, звукова продукция: Петър Желев и Слав Симеонов, видео постпродукция: Самуил Петков,
фотография: Росина Пенче
ва

КОМУНИКАЦИИ
Милена Димитрова
​​​​​​​
ПРОДУКЦИЯ
В колаборация с:
Партньор:
Дом на културата Емануил Манолов, Габрово

Съфинансиране:
Програма Култура, 2021​​​​​​​
Община Габрово

Дом на културата: визуално съхранение

Начало