Посланик в мрежата Хомо Фабер
Росина Пенчева с представители на фондация Микеланджело по време на биенале Хомо Фабер 2022, Венеция, фотография: Цветина Даскалова
От 2020 г. насам Росина Пенчева е посланик в мрежата за съвременно занаятчийство Хомо Фабер, инициатива на швейцарската фондация Микеланджело. Институциите и личностите, които участват в нея, обменят препоръки в сферата на занаятите и изкуството, спомагат за картографиране на континентите, партнират си и споделят обща визия и цели. Сред дейностите на Росина са редовни участия в срещи на членовете на мрежата от цял свят, както и разпространението в България на новини, покани и възможности за участие, свързани с инициативите на Хомо Фабер.

Росина Пенчева има подчертано отношение към културното наследство и неговото визуално представяне. Освен фотограф, тя е и продуцент на творчески проекти и създател на платформата Capturing Creativity. Чрез нея тя реализира мащабни дейности между съмишленици от различни области – артисти и културни институции.
Homo Faber 2022 © Michelangelo Foundation
За фондация за творчество и занаятчийство Микеланджело
​​​​​Фондация Микеланджело, основана през 2018 г. в Женева,  насърчава занаятите, тяхното развитие, популяризиране и опазване в условията на XXI век. Целта на организацията е да преоткрие способността на човешката ръка да създава и да подкрепи тези, които го правят най-добре: съвременните майстори-артизани, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с трайна стойност.

Занаятчиите, които Микеланджело подкрепя, имат едно общо качество – те се представят с отличие в своята област. Фондацията дефинира „отличното представяне“ съгласно 11 ключови критерия, установени от изследователи във важната книга за майсторското умение на ръчната изработка – The Master’s Touch.

С дълбоко уважение към знанието на миналото и поглед, насочен към бъдещето, фондацията подкрепя и развива занаятчийското творчество посредством организиране на събития, дигитални платформи, образователни дейности и книгоиздаване.

Фоторепортаж от биенале Хомо Фабер през 2018 и 2022 © Росина Пенчева​​​​​
За Хомо Фабер

Най-мащабната инициатива на Микеланджело се нарича Хомо Фабер – културно движение, в чийто център стои творчеството на артизаните. То се реализира в три направления – онлайн пътеводител, биенале на занаятчийското изкуство и образователни програми за новото поколение.
Онлайн пътеводител Хомо Фабер
Пътеводителят Хомо Фабер е дигитален проект на фондация Микеланджело, който стартира през септември 2020 г. Целта му е да даде достъп до най-добрите майстори-занаятчии, изгряващи таланти, галерии, музеи, производители и ателиета от целия свят, курирани от фондацията. Силно интерактивен, пътеводителят дава възможност за създаване на собствен акаунт, „харесване“ на любими артизани и директен контакт с тях. Разработено е и мобилно приложение, предназначено да улесни сърфирането в движение.
Биенале Хомо Фабер
Хомо Фабер 2022, фоторепортаж © Росина Пенчева
Хомо Фабер 2022, фоторепортаж © Росина Пенчева
Знаковото събитие на фондация Микеланджело е биеналето Хомо Фабер за съвременно занаятчийско изкуство от целия свят,  представено чрез множество имерсивни изложби на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция. Показвайки работата на стотици майстори-артизани и изгряващи таланти, събитието е уникална възможност да открием уменията и творчеството, които се влагат в изработването на изящни предмети на ръка.

Под формата на завладяващо изживяване, биеналето Хомо Фабер предлага безпрецедентно в мащаба и качеството си представяне на съвременното майсторско изкуство. Посетителите могат да видят тематични изложби,  да гледат демонстрации на живо от изключителни майстори, да влязат в занаятчийски ателиета, да участват в практически семинари и да присъстват на оживени разговори и дебати в конферентна зала. Концепцията и оформлението на пространствата са дело на някои от най-забележителните дизайнери, куратори, архитекти и режисьори в света. Единствено по рода си биенале, Хомо Фабер е празненство на способността и таланта на човешката ръка да създава.

Фоторепортаж от биенале Хомо Фабер през 2018 и 2022: © Росина Пенчева​​​​​


Обучителни програми NextGen

Обучение пред публиката на биенале Хомо Фабер 2022, Венеция, фотография: © Росина Пенчева

Homo Faber NextGen предлага две програми, които се стремят да направят занаятите релевантни за следващите поколения в културен, икономически и социален аспект. Предназначени за студенти и дипломирани занаятчии, програмите преодоляват пропастта между днешните майстори и утрешните артизани, за да осигурят бъдеще на занаятчийството.

Други проекти

към началото