Публикация: 8. февруари 2022
Visual © Michelangelo Foundation
От 10. април до 1. май 2022 г., във Венеция ще се проведе второто издание най-голямото изложение на занаятите – Хомо Фабер. Събитието е безпрецедентно културно преживяване, посветено на съвременното художествено занаятчийство, а темата е Живи съкровища от Европа и Япония.

Програмата на изложението включва 15 имерсивни изложби, разположени на 4000 кв. м. изложбено пространство, в сградите на фондация Джорджо Чини, на остров Сан Джорджо Маджоре, Венеция. Специални места като библиотеката Longhena и плувния басейн Gandini, обикновено затворени за посещение, ще бъдат достъпни и преобразени. В рамките на изложението ще бъдат показани над 400 уникални произведения на повече от 350 майстори занаятчии, подбрани от 22 куратори и дизайнери. В изложбените зали ще могат да бъдат видяни както функционални ежедневни предмети, така и декоративни произведения в широкия спектър от материали, теми, техники и индустрии, сред които театър, интериорен дизайн, бижута, мода и автомобилостроене с изложби, демонстрации на живо и дигитални преживявания. В рамките на изложението най-престижните световни марки ще разкриват тайни от ръчното си производство, а световноизвестният режисьор Робърт Уилсън ще предложи на посетителите пътешествие в света на сценографиите си от операта Мадам Бътерфлай. Ще бъде изследвана и демонстрирана ролята на новото поколение, наречено automata, което разчита на автоматизирани ежедневни дейности, паралелно с изключителната роля на майсторското докосване при изработката на уникалните предмети.
Video teaser © Michelangelo Foundation
Хомо Фабер е една от множеството инициативи на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело, чиято цел е преоткриването на способността на човешката ръка да създава уникални шедьоври и подкрепата за тези, които го правят най-добре: съвременните европейски майстори занаятчии, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с дълготрайна стойност. Освен изложение, Хомо Фабер има и онлайн пътеводител, в който са представени български артизани, тематични музеи и галерии и преживявания, а техният брой постепенно нараства.
Посланиците за България са Регионалният етнографски музей на открито Етър и фотографката Росина Пенчева. Тяхната задача е да популяризират дейността, мисията и инициативите на фондация Микеланджело, както и да препоръчват на кураторите ѝ български артизани – майстори-занаятчии с високи художествени умения.
Две български творби ще участват в изложбата Next of Europe, курирана от Жан Бланшар и Стефано Боери, събрала представители от всички европейски държави. Българските автори са: Димитър Станков, бижутерия и предмети на изкуството, базиран в Белгия и семейното дуо Стопан – Калин и Иво Даскалови, книговезец и бижутер, базирани в София.​​​​​​​
Ръчно изработени произведения на Стопан / фотографии: © Стопан
Калин Даскалов – Стопан е самобитен книговезец, признат за майстор в началото на 2018 от Националната Занаятчийска Камара. В работа си черпи вдъхновение от структурите на родните ръкописни паметници и византийската книговезка традиция, но смесени с по-фини западноевропейски техники и материали. Неговият стремеж е да преведе книгата от занаятчийски в художествен обект като я постави в нов, приказен, но същевременно български контекст. Този диалог с една прекъсната традиция намира образ чрез авторски текстове и гравюри върху собственоръчно направена хартия, подвързани в многопластови книжни произведения. Характерът на работата е оформен до голяма степен от близката работа със семейството му.
Ръчно изработени произведения на Димитър Станков / фотографии: © Димитър Станков
Димитър Станков е роден и израснал в София. Изработва съвременни бижута и предмети на изкуството. Започва художественото си образование в Национална гимназия по приложни изкуства Свети Лука. Продължава обучението си по дизайн на метал в Националната художествена академия, където получава бакалавърска степен по приложни изкуства (2009). В Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен завършва втора бакалавърска степен, както и магистърска – по дизайн на бижута и обработка на сребро (2011 и 2013).

Творбите на Димитър са показвани в редица европейски държави и Япония. Носител е на международни награди, а произведенията му са собственост на частни и музейни колекции. През последните 13 години Димитър живее в Белгия, където съчетава творческата си дейност с преподаване.
Хомо Фабер в българските медии

 23 февруари 2022, интервю с Росина Пенчева, Стопан и Димитър Станков

16 февруари 2022, интервю с Росина Пенчева и проф. Светла Димитрова

Още за ХОМО ФАБЕР

Онлайн пътеводителят Хомо Фабер
Фондацията Микеланджело за творчество и занаятчийство представя онлайн пътеводителя Хомо Фабер, достъпен от 17 септември 2020 г.
Откриха второто издание на Хомо Фабер във Венеция
Биеналето за съвременно занаятчийство на тема „Живи съкровища от Европа и Япония“ може да бъде видяно до 1. май на остров Сан Джорджо Маджоре
Хомо Фабер: към сътворяване на по-хуманно бъдеще
Международна мрежа за съвременно занаятчийство
Първото издание на мащабното събитие Хомо Фабер
Фондация Микеланджело откри първото издание на мащабното събитие Хомо Фабер във Венеция
Предстои трето биенале за съвременни занаяти Хомо Фабер
Третото биенале за съвременни занаяти Хомо Фабер завладява Венеция през септември и търси млади посланици
Oбучителните програми на Хомо Фабер
„Млади посланици“ и „Стипендията на Хомо Фабер“ – обучителни програми за новото поколение артизани през 2024
към началото