Швейцарската фондация Микеланджело насърчава занаятите, тяхното развитие, популяризиране и опазване в условията на XXI век. Целта на организацията е от една страна да бъде преоткрита способността на човешката ръка да създава и от друга – да подкрепи тези, които го правят най-добре: съвременните майстори-артизани, използващи дългогодишни традиции, умения и знания за изработката на красиви предмети с трайна стойност.

Най-мащабната инициатива на Микеланджело се нарича Хомо Фабер и се реализира в три направления – биенале за съвременно занаятчийство, обучителни програми и новосъздаденият онлайн пътеводител.
промо видео © фондация Микеланджело, 2020
Онлайн пътеводителят Хомо Фабер поставя света на изящното майсторство в ръцете ви чрез достъп до най-добрите майстори-занаятчии, изгряващи таланти, галерии, музеи, производители и ателиета от целия свят.

Занаятчиите биват препоръчани от фондацията, от членове на нейната международна мрежа или от избраните посланици – значими личности и институции в света на занаятите, творчеството и дизайна. За България това са Музей Етър и Росина Пенчева. След като получи препоръките, фондацията избира артизани според своите единадесет критерия за отлични постижения, определени от Алберто Кавали, изпълнителен директор на фондация Микеланджело, в изданието The Master’s Touch (2018).
Екранна снимка от уеб сайта на Хомо Фабер
Пътеводителят Хомо Фабер е знаковият дигитален проект на фондация Микеланджело. Той стартира на 17 септември 2020 г. с над 650 артизани в над 25 европейски страни. От 2022 г. насам пътеводителят представя съвременно занаятчийство от цял свят, обхващайки вече 45 държави на 4 континента.​​​​​​​
Профил на Яна Юнакова в Хомо Фабер. Те е един от българските артизани, включени в пътеводителя.
Пътеводителят Хомо Фабер е структуриран в следните раздели:

Артизани: Селекция от най-добрите майстори-артизани и изгряващи таланти, ателиета и производители с отлични постижения от цяла Европа. Свържете се с тях директно чрез пътеводителя.

Посетете: Музеи, галерии и магазини, свързани с финото майсторство, които да посетите във всички краища на континента.

Изживейте: Подбран списък с възможност за посещения на работилници, занаятчийски майсторски класове, обиколки с екскурзовод, временни изложби и панаири в цяла Европа.

Посланици: Известни лица и партньорски институции в света на занаятите, творчеството и дизайна, които препоръчват любимите си занаятчии, галерии и преживявания в техните градове.

Подкатегории: търсене по държава, град, занаят, материал и други.
Освен като уебсайт, пътеводителят Хомо Фабер съществува и като мобилно приложение, достъпно безплатно в познатите платформи за приложения.
Освен като уебсайт, пътеводителят Хомо Фабер съществува и като мобилно приложение, достъпно безплатно в познатите платформи за приложения.
Екранна снимка от уеб сайта на  пътеводителя и неговото меню
Екранна снимка от уеб сайта на пътеводителя и неговото меню
Пътеводителят дава възможност за планиране на маршрут с посещение на свързани със занаятчийство места
Пътеводителят дава възможност за планиране на маршрут с посещение на свързани със занаятчийство места
Посланици за България на Хомо Фабер са Регионалния етнографски музей на открито Етър и Росина Пенчева. Като членове на международната мрежа от над 120 посланици, тяхната дейност се състои в това да популяризират мисията на Микеланджело, да проучват и препоръчват подходящи според критериите на фондацията автори, изработващи ръчно своите художествени творби, както и пространства и събития, които са свързани със занаятчийството.
Портрет на Росина Пенчева, фотография: © Добрин Кашавелов

Росина Пенчева, която е посланик на Хомо Фабер от 2020 г. насам, има подчертано отношение към културното наследство и неговото визуално представяне. Освен фотограф, тя е и продуцент на творчески проекти, реализирани между съмишленици от различни области – артисти и културни институции.


„За мен е мисия и удовлетворение да съм сред хората, които допринасят България да присъства на международната карта на Хомо Фабер. Това е резултат от дългогодишната ми работа с музей Етър – най-вече на подкрепата, безценните знание и вдъхновение на директорката проф. Светла Димитрова и на експерта по традиционни занаяти Росица Бинева.“

Росина Пенчева​​​​​​​

Научи повече за Хомо Фабер

Back to top