Прессъобщение: 8. февруари 2024
Обновено: 1. март 2024
Автор на визията: Nigel Peake © MichelangeloFoundation
Между 1. и 30. септември във Венеция се провежда третото издание на биеналето за съвременно занаятчийство Хомо Фабер. То кани посетителите на пътешествие, разказвайки през призмата на занаятите забележителните моменти и ежедневната рутина от раждането до отвъдното. Значимите житейски етапи са показани чрез специални предмети, изработени от умели артизани с помощта на специфични техники. От детството до зрелостта, през романтиката и мечтите Хомо Фабер 2024 демонстрира майсторството зад предметите, съпътстващи най-ценните моменти в живота.​​​​​​

Портрет на Лука Гуаданино © Джулио Жирарди

Филмовият режисьор и продуцент Лука Гуаданино е тазгодишният арт директор на събитието, който заедно с архитекта Николо Росмарини допринася за изключителното изживяване. Изследвайки и развивайки концепцията Пътешествието на живота, биеналето потапя посетителите в богат човешки разказ, приютен в разнообразни локации на остров Сан Джорджо Маджоре. Събитието дава възможност да бъдат разгледани великолепните пространства на бившия манастирски комплекс, в които днес се помещава световноизвестната фондация Джорджо Чини – дългогодишен партньор на организаторите от фондация Микеланджело.
Домакинът на биенале Хомо Фабер e фондация Джорджо Чини с нейните множество пространства, разположени на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция, фотография: Матео Де Фина

Росина Пенчева, Жан Бланшар (куратор) и Калин Даскалов – Стопан, биенале Хомо Фабер 2022, Венеция, фотография: Цветина Даскалова

Един от посланиците в мрежата на Хомо Фабер е Росина Пенчева – фотограф и творчески продуцент, основател и идеолог на платформата Capturing Creativity. Преобладаваща част от дейността ѝ е популяризирането и насърчаването на развитието на българските занаяти. Росина и още над 120 посланика (личности и институции) са част от международна мрежа, в рамките на която обменят препоръки в сферата на занаятите и изкуството и спомагат за картографиране на континентите, споделяйки обща визия и цели. Израз на плодотворното партньорство е онлайн пътеводителят Хомо Фабер, който представя съвременно занаятчийство и вече включва над 40 български артизани, галерии и музеи.

Росина Пенчева има подчертано отношение към културното наследство и неговото визуално представяне. Освен фотограф, тя е и продуцент на творчески проекти, реализирани съвместно с артисти и културни институции в различни области – архитектура, етнография, дизайн, музика, театър и др.

В предходното издание на изложението във Венеция сред 43-те представени страни беше и България. Участваха авторите Димитър Станков с творби от метал, и Калин и Иво Даскалови (Стопан) с книговезка колекция.
Автор на визията: Nigel Peake © MichelangeloFoundation
Тази година организаторите отново обещават изключителна сценография, ръчно изработени творения и демонстрация на върхови майсторски умения на живо, които превръщат Хомо Фабер 2024 в истинско пътешествие на сетивата. Вдъхновено от десет теми, които разказват Пътуването на живота, биеналето разкрива стотици изключителни ръчно изработени предмети, измайсторени от талантливи артизани от цял свят, подчертавайки разнообразните умения, техники и иновативни подходи зад техните произведения.
Възможности за новото поколение артизани
Програма Млади посланици © фондация Микеланджело
Неразделна част от биеналето Хомо Фабер е програмата Млади посланици, която дава възможност на студенти да споделят с посетителите своя ентусиазъм към занаятчийството, като прекарат 6 седмици във Венеция между 18. август и 1. октомври. Тя им предлага шанс да създадат много нови контакти, като се запознаят с дизайнери, артизани и студенти от цял свят. В предишното издание на биеналето един от  стоте избрани млади посланици е Петя Танева – студентка от Националната художествена академия, специалност Метал. Кандидати тази година е необходимо да са настоящи или бъдещи студенти по приложни изкуства или дизайн на възраст между 18 и 35 години. Изисква се свободно владеене на английски език и базово ниво на италиански, а всеки допълнителен език е предимство. Срокът за кандидатстване е до 8. март.
Тапива Матсинде (куратор) с участници в програмата Млади посланици, биенале Хомо Фабер, 2022, фотография: Николо Заната © фондация Микеланджело
Стипендията на Хомо Фабер © фондация Микеланджело
Онези, които вече са завършили обучението си в областта на приложните изкуства, могат да се възползват от инициативата Стипендията на Хомо Фабер. Тя представлява 7-месечна програма за професионална интеграция, в която млади професионалисти в сферата на занаятите се учат лично от майстори-занаятчии. Участниците имат възможност да развият бизнес и маркетингови знания, както и да усвоят практически умения чрез предаването им от едно поколение на следващо. Второто издание на инициативата се провежда от септември 2024 г. до март 2025 г. в партньорство с местните членове на мрежата на фондация Микеланджело. Българските млади артизани, желаещи да се включат в програмата, е необходимо сами да се свържат с избран от тях майстор от една от следните държави: Кипър, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и Великобритания. Крайният срок за подаване на кандидатури е 15. март 2024 (удължен срок).
Изнесена работилница в рамките на биеналето Хомо Фабер – млад артизан се учи от майстор-лютиер, 2022, Венеция, © Росина Пенчева
Хомо Фабер е инициатива на фондацията за творчество и занаятчийство Микеланджело – институция с нестопанска цел, базирана в Швейцария, която подпомага съвременните занаятчии по цял свят с цел насърчаване на по-хуманно, приобщаващо и устойчиво бъдеще.

към начало