Източник на фотографията: Община Габрово (единствено този кадър)
Домът на културата, Габрово е изграден в стил неокласицизъм, автор е Карл Кандулков – архитект и ръководител на модерно Габрово. Негово дело са най-впечатляващите градоустройствени решения – Дома на хумора и сатирата, читалище Априлов–Палаузов (където се помещава Драматичния театър), сградата на Общината, монументалната украса на мостовете и входовете на града и редица паметници. Кандулков е инициатор, творец и огранизатор в реализацията на всичко това. Той е човекът, с когото Габрово основателно се гордее.
Приемно помещение (Мраморното фоайе), вход
Домът на културата е разположен на 5 400 квадратни метра и притежава 63 помещения. Централният източен вход въвежда в просторно фоайе, от което посетителите се отправят към зрителната театрална зала и изложбените салони. Салонът на Голямата сцена е с 800 места, което прави тази зала най-голямата в Габрово. Приемните помещения са постлани с мозайка, стените са облицовани с мрамор, а таваните са гипсови.
Стълбище
Вратите, прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор, полилеите са месингови.
Приемно помещение (Мраморното фоайе), етаж I
Зрителна зала (Голямата сцена), етаж I и II
Зад кулисите на Голямата сцена
Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в Картинното фоайе и върху специално създадената завеса-гоблен на Голямата сцена.
Приемно помещение (Картинното фоайе) пред балкона на Голямата сцена, етаж II
Малката Жълта зала, етаж I
„Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него… Ако изградим материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, пътища… Ако порменим варварските си табиети и се уважаване, мислим цивилизовано – то Европа сама ще мине този път до нас, а това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.“
арх. Карл Кандулков (1920–2007)
Малката Зелена зала, етаж I
Към музикална видео сесия, интервю и фотогалерия със специалното участие на група ОСТАВА
Текстът на тази страница е базиран на изложбата Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово, реализирана от Община Габрово и Държавна агенция Архиви – Отдел Държавен архив – Габрово и на информация от Уикипедия.​​​​​​​​​​​​​​
Автор и продуцент:
В колаборация с:
Главни герои:
група ОСТАВА
Екип:
видео концепция: Самуил Петков и Боян Симоенов
камера: Георги Казаков
звукова продукция: Петър Желев и Слав Симеонов
видео постпродукция: Самуил Петков
фотография: Росина Пенче
ва
комуникации на проекта: Милена Димитрова
Съфинансиране:
Програма Култура, 2021​​​​​​​
Община Габрово
Партньор:
Дом на културата Емануил Манолов
(към информация за предстоящото обновяване на сградата)
Начало